Smuk sommerhusferie i tyske Harzen

De fleste danskere har hørt om feriedestinationen Harzen, der i en lang periode var meget populær for danskere at rejse til især for pensionisterne, men så dalede interessen i nogle år, men nu er Harzen altså populær igen blandt turisterne. Der er flere årsager til, at Harzen er et velbesøgt turistmål, hvilket især skyldes den korte afstand til Danmark, men også de mange spændende attraktioner på stedet.

Faktisk er det skovklædte plateau omkring Bloksbjerg i 1200 meters højde et vidunderligt skattekammer af natur, kultur og historiske byer, hvoraf de to byer Goslar og Quedlinburg endda findes på Unescos Verdensarv-liste. Det er simpelthen blevet in igen at holde ferie ved Harzen, og man kan både bo i campingvogn, leje hotel eller sommerhus.

Aktiviteter i Harzen

Der er rigeligt med muligheder for at få en herlig ferie i Harzen, da man udover at nyde den skønne natur med bjerge og dale også kan tage en cykeltur på mountainbike. Vandreture og windsurfing er andre populære sportsgrene på stedet. Både børn og forældre vil sikkert nyde en tur med den lille Brocken-jernbane gennem bjergene, og der er masser af hyggelig middelalderstemning i hele området.

Der findes faktisk masser af smukke togstrækninger såsom togbanen Harzer Schmalspurbahn, som afgår fra Wernigerode. Harzquerbahn, Brockenbahn og Selke-thalbahn dækker tilsammen en stor del af trafikken i det østlige Harzen. Goslar er navnet på den mest berømte by i Harzen, men byen Quedlinburg har nu også en spændende historie at berette turisterne i form af den helt specielle arkitektur i byernes gamle bydele.

Husene er i raffineret bindingsværk og beklædte med skifer-plader i smukke mønstre. Byen Quedlinburg er en ren perle af middelalder, og området indeholder blandt andet et frilandsmuseum, der er totalt fredet af FN. Man bør især besøge Rådhuset fra 1320 med sine farverige malerier af højdepunkterne fra byens historie, og ligeledes kan Slotsmuseet Frauenstift være et besøg værd.

Sådan kommer man på ferie i Harzen

De fleste vælger at køre selv i bil til Harzen, da der kun er tale om 3-4 timers kørsel fra Danmark. I hele sommersæsonen er der normalt dejligt varmt i området omkring Harzen, og man vil også kunne glæde sig over et ret lavt prisniveau. Der findes et såkaldt Harz-Card, hvormed man kan få fri adgang eller rabat på entréen til flere end 100 attraktioner herunder forlystelsescentre, badelande, klostre, borge, museer mv., og prisen for dette kort er hurtigt betalt ind i form af sparede entré udgifter.

Bjerget Bloksbjerg er det højeste punkt i Harzen, og her fortæller sagnet fra middelalderen om, hvordan heksene holdt fest her den 30. april hvert år (Valborgsaften). Bjergene har i tusinder af år anvendtes til at udvinde både sølv, kobber, bly og andre metaller, hvilket har gjort egnen relativ velhavende. På en hyggelig ferie i Harzen bør man også besøge den store Nationalpark Harzen, der ligger omkring toppene Brocken og Herzberg i syd til Bad Harzburg og Ilsenburg i nord.

Denne nationalpark har et areal på hele 24.700 hektar, der hovedsageligt består af skov med især gran og bøg. Man kan støde på mange vilde dyr i nationalparken såsom den europæiske los, den europæiske vildkat, kronhjorte, rådyr, vaskebjørne, mårhunde samt muflonfår.